Wat maakt bamboe zo duurzaam?

Bamboe heeft een gemiddelde levenscyclus van 3 à 4 jaar lang (afhankelijk van het soort bamboe, zijn er ook soorten die een langere levenscyclus hebben). Dat zorgt ervoor dat een jaarlijkse oogst mogelijk is. Bovendien groeit bamboe heel snel (zo’n 3 tot 4 meter per dag) en is het goed om bamboe te planten, omdat het de CO2 uit de lucht filtert. 

Wist je dat bamboe zelfs 100 tot 400 ton CO2 per hectare kan vasthouden? Daarnaast produceert bamboe dus ook zuurstof, 35% meer dan bomen. Bovendien is elk beetje van bamboe bruikbaar, waardoor je veel minder afval overhoudt (1).

Ook is het zo dat bamboe van nature een aantal antibacteriële eigenschappen heeft. Dit betekent dat met het planten en laten groeien van bamboe geen extra hulpmiddelen, zoals kunstmest, nodig zijn. Dat zorgt er dus voor dat er geen vervuilende resten in het water belanden. En doordat hier geen hulpmiddelen nodig zijn is het voor de boeren ook een veiligere werkomgeving. 

Bamboe heeft ook 10x zo weinig land nodig als bijvoorbeeld productverbouwing zoals katoen. Het is ook nog eens 100% recyclebaar en maakt daarom een perfect alternatief voor plastic.

In 2020 was het marktaandeel van bamboe berekend op ongeveer 53,28 miljard Amerikaanse dollars. Er wordt verwacht dat met de huidige groei ratio, dit tussen 2021 en 2028 met 5,7% zal stijgen (2). Momenteel is China de grootste producent van bamboe (3).

Eigenlijk kun je ook vrijwel alles maken van bamboe: textiel, rietjes, bekers. Bovendien kan je ook huizen bouwen van bamboe, het is namelijk super sterk en ook nog eens buigbaar. Een studie toonde aan dat de treksterkte van bamboe ongeveer 28.000 N/m2 (0,028 MPa) is. Dat is vergelijkbaar met de sterkte van staal (4). 

Conclusie: Bamboe is eigenlijk gewoon een top product ter vervanging van plastic. Het is duurzaam, makkelijk en veilig te verbouwen, neemt weinig ruimte in om te verbouwen en is 100% recyclebaar.

Bronnen:

  1. Rashmi Manandhar, Jin-Hee Kim & Jun-Tae Kim (2019) Environmental, social and economic sustainability of bamboo and bamboo-based construction materials in buildings, Journal of Asian Architecture and Building Engineering.
  2. Bamboo Market Size. Grand View Research.
  3. Fidel A. T., Chenyang Xu. (2014) Plantation management and bamboo resource economics in China.
  4. Nurdiah, E. A. 2016. “The Potential of Bamboo as Building Material in Organic Shaped Buildings.” Procedia – Social and Behavioral Sciences.

Recent Posts